A Természet a Legjobb Gyógyszer

Orvosi Kannabisz

Orvosi Kannabisz

Tanulmány: A Kannabisz Alkalmazása Asztmára

2014. november 11. - Orvosi Kannabisz

asztma.jpg

Már régóta vannak beszámolók arról, hogy a kannabisz enyhíti az asztma tüneteit. Nos, ez a kutatás megmagyarázza, hogy a kannabisz fő összetevője miért segíthet a betegeknek könnyebben lélegezni.

A British Journal of Pharmacology-ban megjelent új tanulmány azt mutatja, hogy a kannabisz is hasonló hatással van a légutakra, mint egyes asztma gyógyszerek.

Emberi tüdőszövet mintákban francia kutatók megállapították, hogy a THC blokkolhatja az izom-összehúzódásokat, amit egy acetycholine nevű jelátviteli molekula okoz.

Az acetycholine felelős a légutak izomtónusainak fenntartásáért és hozzájárul az asztmás rohamok összehúzódásaihoz is. Érdekes, hogy az asztma gyógyszerek ugyanezt a molekulát blokkolják, de egy kissé eltérő szögből.

"Megakadályozzák a acetycholine kötődését a receptorhoz ," magyarázza Dr. Donald Tashkin, aki nem vett részt a kutatásban. " De a THC ennél közvetlenebb. Nincs hatással a receptorokhoz való kötődésre. Egyszerűen csak megakadályozza az acetilkolin kibocsátását."

Dr. Donald Tashkin, egy tüdő szakértő és orvosprofesszor az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles), része volt annak a csapatnak, amely először fedezte fel a kannabisz hörgőtágító hatását. 1973-ban a csoportja közzétett egy tanulmányt a New England Journal of Medicine-ben, amely felfedezte a légutak tágulását mind az egészséges, mind az asztmás egyéneknél kannabisz szívása után. 

"Sikerült a kísérletben indukált asztmát is visszafordítani olyan módon, amely hasonló volt ahhoz, amit el lehetne érni a szokásos terápiás hörgőtágítókkal, amelyet széles körben használtak abban az időben."

Igazából Dr. Tashkin megállapításai a THC inhalátoron keresztüli adagolásáról végzett számos későbbi tanulmányhoz vezettek. De az inhaláló útvonal nem működött, mondja, azért, mert a THC túl nagy molekula és emiatt a betegek köhögését okozta.

THC szájon át való bevitelét is kipróbálták, de annak hatása a légutakra késleltetett volt és túl gyenge.

És míg a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szívás volt a legjobb beviteli mód, ez kezelésnek egy rossz választásnak tűnt.

"A probléma a füsttel, hogy tartalmaz egy csomó ártalmas összetevőt, amik irritálják a légzőszervi szöveteket és gyulladásos válaszhoz vezethet a központi légutakban, aminek kialakulása nem lenne jó dolog egy asztmásnál. "

De Dr. Tashkin munkája a témában jóval azelőtt vége szakadt, mielőtt a vaporizátorok népszerűvé váltak, amely alternatívát kínál a szívásra. És bár még senki sem tanulmányozta, azt mondja elméletileg működhet.

"Ha elpárologtatjuk, akkor megszüntetnénk az összes többi összetevőt a füstben, amik hasonlóak a dohányfüst összetevőihez, magyarázza Dr. Tashkin. "Nem tudom, hogy bárki valaha is tanulmányozta-e az elpárologtatott THC hatását a légúti simaizmon, de úgy gondolom, hogy ez a hörgők tágításához vezet."

Fordította: https://www.facebook.com/OrvosiKannabisz
További cikkek, kutatások, videók magyarul ugyanitt.

Orvosi kannabisz jegyzetek:
https://www.facebook.com/OrvosiKannabisz/notes

Kannabisz olaj:
https://www.facebook.com/notes/orvosi-kannabisz-orvosi-marihuána-medical-cannabis-medical-marijuana/kannabisz-olaj/661813910503708

Hogyan készítsünk kannabisz olajat
https://www.facebook.com/notes/orvosi-kannabisz-orvosi-marihuána-medical-cannabis-medical-marijuana/hogyan-készítsünk-kannabisz-olajat/756358367715928

Kannabisz olaj készítése lépésről-lépésre:
https://www.facebook.com/notes/orvosi-kannabisz-orvosi-marihuána-medical-cannabis-medical-marijuana/kannabisz-olaj-készítése-lépésről-lépésre/788566041161827

Kannabisz olaj készítése képekkel:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.770779159607182.1073741841.583851971633236&type=3

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/02/04/study-explains-marijuana-isnt-bad-asthma/

Kutatás:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.12597/abstract
Dr. Taskin’s kutatása: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197308162890702


A bejegyzés trackback címe:

https://orvosikannabisz.blog.hu/api/trackback/id/tr456886209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása