A Természet a Legjobb Gyógyszer

Orvosi Kannabisz

Orvosi Kannabisz

Chilei anyukák növekvő támogatása az orvosi kannabisz mellett

2014. december 05. - CBD

chile01.jpgSantiago, Chile - Paulina Bobadilla több volt, mint kétségbeesett. A gyógyszerek már nem állították meg lánya epilepsziás rohamait és a kislány annyira elzsibbadt a fájdalomtól, hogy kitépte a saját körmeit és a kis ujjai pedig véreztek.

Bobadilla egy hegyi úton autózott Javiera-val, azzal a szándékkal, hogy megszünteti az egészet és lehajt az autójukkal egy szikláról.

"Nem akartam mást csak vele együtt meghalni," emlékezett vissza arra a napra a a 34 éves anya, 2013. Áprilisában. "Azt mondtam neki: ‘Ennyi volt.’ De aztán azt mondta, ‘Anyu, szeretlek.’ Ránéztem és tudtam, hogy folytatnom kell a harcot."

Bobadilla kétségbeesése, hogy enyhítse lánya állapotát egy olyan érzés, ami ismerős más chilei szülők számára is, akik azt mondják, az orvosi kannabisz segíthet a gyermekeknek és akik ahelyett, hogy várnának a Kongresszus lépésére, saját kezükbe vették az ügyet.


A börtönbüntetést kockáztatva, mintegy 100 szülő létre hozott egy csoportot, Mama Cultiva, azaz "Mama Termeszt" néven, hogy megosszák az ismereteket a kannabisz termesztéséről, hogy abból kannabisz olajat vonjanak ki az epilepszia sújtotta gyermekeiknek.

A titkos összejöveteleken a szülők tippeket cserélnek és a termesztésben jártas szakértőket hallgatnak meg, akik elmagyarázzák, hogyan kell a növényeket termeszteni és szaporítani. Bobadilla és a legtöbb tag a saját házuk hátsó kertjében termeszt kannabiszt, annak ellenére, hogy akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak érte.


Chile lehetővé teszi a növény fogyasztását, de a termesztés, árusítás és szállítás illegális. Jóváhagyatni a növény gyógyszerként való alkalmazását nehéz és egy bürokratikus puzzleben való navigáció szükséges hozzá, amit a legtöbben időpocsékolásnak tartanak. A dekriminalizálásáról szóló javaslattal ilyen alkalmazásra nagyon lassan haladnak a törvényhozók.

A Mama Cultiva egy nemrégiben tartott találkozóján egy anya, akit Susana-nak hívnak, türelmesen választotta le a leveleket a kannabisz szárától, hogy előkészítse olaj kivonására, miközben a közelben férje a fiúkkal foglalkozott, aki sikoltozott miközben görcsbe rándult a rohamtól.

Susana, aki elutasította, hogy megadja a vezetéknevét félve a büntetőeljárástól, és más szülők később gyakorolják a szükséges lépéseket, hogy reprodukálják a növényeket dugványokkal – egy lecke, ami elégedett mosolyt csalt az arcukra. 

A növények termesztése lassú munka és tagok panaszkodnak, hogy néha illegális, dílerektől való vásárláshoz kell folyamodniuk. Susana azt mondta az egyik kereskedő be is csapta azzal, hogy megvetette vele a hímnemű növényt szárát amiből nem nyerhető ki az említett olaj.

"Elmagyaráztam neki, hogy a beteg fiamnak lesz, hogy a nőnemű kannabisz növényre van szükségem, de ő hímneműt adott el nekem," mondta.

Gabriela Reyes, 23, a kannabisz olajat teszi felelőssé azért, hogy 7 hónapos kisfia megmenekült. Lucas élete első hónapjait kórházban töltötte, naponta akár 300 rohama is volt, mondta anyukája. Amikor már nem reagált a görcsoldó gyógyszerekre az orvosok azt mondták neki, hogy állapota terminális.

Reyes értesült a kannabisz olajról, mint egy lehetőségről és elkezdett egy pár cseppet Lucas cumisüvegébe rakni. Azt mondta azóta a rohamok visszaestek körülbelül egy tucatra naponta és a csecsemő most már képes rendesen enni és nemrég megkóstolta az első burgonyapüréjét.

Bobadilla 7 éves lánya esetében, naponta egy pár csepp olaj elviselhetővé tette az életüket.

Tavaly a kezelés megkezdése után azonnal, mondta Bobadilla, Javiera "elkezdett jobban aludni és kevesebbé volt ingerlékeny. Egy héten belül láttuk az eredményeket: A rohamok hét erősről leestek naponta csak egyre."

Bobadilla azután határozta el, hogy kipróbálja a kannabiszt, miután látta Charlotte Figi videóját, aki egy amerikai kislány egy ritka genetikai rendellenességgel, amely miatt több száz grand mal rohama van minden héten és korlátozott a járásban és a beszédben. A kannabisz olaj csaknem teljesen megszüntette a rohamait és Charlotte, aki most 8 éves és Coloradoban él, képes járni, beszélni, és egyedül táplálkozni.

Charlotte és Zaki története:
https://www.youtube.com/watch?v=-J3xRM1mJ_E

Egy község Santiagoban, Chile fővárosában, a közelmúltban engedélyezte az ország első orvosi kannabisz ültetését egy kísérleti program keretében. A helyi egyetem fogja használni a projektet a szer hatékonyságának kutatására a felnőtt daganatok betegek fájdalmának kezelésében. Mivel a Mama Cultiva a gyerekekre koncentrál, ezért nem vehet részt ebben a programban. 

Doctor Lidia Amarales, a Drog és Alkohol Prevenció és Rehabilitáció Nemzeti Szolgálat igazgatója, elismerte, hogy tudományos bizonyíték van arra, hogy a kannabisz adott esetekben hasznos, mint például az epilepsziás rohamok kezelésében. Figyelmeztetett azonban, hogy bármilyen drog használata gyermekeknél negatív eredménnyel járhat.

A chile-i Nemzeti Egészségügyi Szolgálat és egyéb szervek legutóbbi nyilatkozatukban azt mondták, hogy az az orvosi kannabisz használata "elégtelen, miközben rengeteg tudományos bizonyíték van, amely kimutatja a káros hatásait."

Ennek ellenére a Mama Cultiva folyamatosan növekszik, mivel a chilei szülők segítséget keresnek a nagyjából 15.000 gyereknek, akiknek az epilepsziáján a hagyományos gyógyszerek nem segítenek, mondta Ana Maria Gazmurri a Daya Alapítvány elnöke, ami egy nonprofit csoport, a fájdalomcsillapító terápiák támogatója.

"Meg kell, hogy győződjünk arról, hogy a felhasználók, a betegek jogai a megfizethető gyógyszer hozzáféréséhez ... garantáltak, mielőtt a gyógyszeripar mindent bekebelez," mondta Gazmurri.

A kannabisz olaj adagolásának megkezdése előtt Bobadilla küzdött, hogy összehozza a havi 800$-t amire szüksége volt a lánya gyógyszereire és végül eladta a fodrászszalonját. Miközben a kannabisz olajat képes csupán havonta körülbelül 100$-ból előállítani, ennek nagy ára van: Bátyját szeptemberben letartóztatták, amikor, miután kifogyott a kannabiszból, ő segített neki vásárolni 23 grammot egy dílertől. Ha elítélik, akkor akár öt év börtönt is kaphat.

"Én nem is a börtöntől félek," mondta Bobadilla. "Ami megijeszt az az, hogy elveszik a gyógyszert."

Fordította: https://www.facebook.com/OrvosiKannabisz
További cikkek, kutatások, videók magyarul ugyanitt.

Orvosi kannabisz jegyzetek:
https://www.facebook.com/OrvosiKannabisz/notes

Forrás:
http://www.kentucky.com/2014/11/24/3556188/chilean-moms-growing-support-for.html?sp=%2F99%2F131%2F

A bejegyzés trackback címe:

https://orvosikannabisz.blog.hu/api/trackback/id/tr826959291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása